Ikona Bogorodice Trojeručice

Sre, 25/07/2012 - 15:26 -- MRS
bo

25. jul 2012.

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik posvećen ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice, koja se nalazi u manastiru Hilandaru u Svetoj Gori. Zbog velikog poštovanja i ljubavi vernika prema Majci Božijoj i ovoj ikoni, njene kopije se nalaze skoro u svim crkvama SPC, u kućama, brojnim institucijama, možda se može reći da je ovo jedna od najpopularnijih i najpoznatijih ikona pravoslavnog sveta.

Ikonu Bogorodice Trojeručice naslikao je apostol i jevanđelist Luka, koji je poznat i kao prvi ikonopisac. Njena istorija je ne samo zanimljiva, već i čudesna, često teško shvatljiva ljudskim umom. Prvo čudo koje se desilo posle molitava pred ovom ikonom, desilo se Jovanu Damaskinu koji je živeo u sedmom i osmom veku, bio je učeni čovek onog vremena i žestoko se borio protiv ikonboraca. Upravo zbog njegovih oštrih reči protiv ikonoboračke jeresi bi mu odsečena desna ruka. Kako je zabeleženo, Jovan Damaskin se celu noć molio pred ikonom Presvete Bogorodice da mu usceli ruku kako bi mogao da nastavi da piše u odbranu ikona. Dogodi se čudo kad je zaspao, šaka mu je zarasla, a u znak zahvalnosti Jovan Damaskin je dao da se iskuje ruka od srebra koju postavi na ikonu. Tako nastade čuvena Bogorodica Trojeručica, a nakon ovog događaja Jovan Damaskin se zamonaši i pođe u manastir Svetog Save Osvećenog i ponese ikonu Trojeručicu sa sobom. Nekoliko vekova nakon ovog događaja Sveti Sava prvi arhiepiskop srpski dođe u ovaj manastir, a kako je u njemu sačuvano predanje da ikonu Trojeručicu valja dati princu one zemlje pred kojim će sa zida pasti igumanski štap. Desilo se to pred Svetim Savom srpskim i on dobi ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i tako ona dođe u Srbiju. Zabeleženo je i to da je ona u brunim i nemirnim vremenima kada je Osmanlijsko carstvo nadiralo ka Evropi, iz Srbije na magaretu, bez ičije pomoći, stigla u Svetu Goru. Zapravo u 15 veku monasi manastira Studenice, spašavajući dragocenosti, pričvrstili su ikonu Trojeručicu na samar magareta i pustili ga da ide kuda ga vodi Bogorodičina volja. Valja pomenuti i to da je ikona Bogorodice Trojeručice, kada se vodila diskusija ko će biti iguman Hilandara, na čudesan način dospela na igumanskom prestolu, monasi su je vraćali u oltar ali bi se ona opet vratila na igumanski presto. Ovo čudo je protumačeno kao želja Presvete Bogorodice da je ona igumanija Hilandara.

Brojna čuda su se dešavala pred ovom ikonom tokom njene celokupne istorije, pa i danas. Zbog velikog poštovanja koje vernici SPC imaju prema Majci Božijoj i ikoni Trojeručici napravljene su brojne kopije ove ikone. Poštuju je i čuvaju i oni koji nisu pravoslavni, Majka Božija pomaže svima koji joj se obrate čista srca, sa puno ljubavi i nadom da je Bogu moguće ono što ljudima nije. Centralna proslava praznika Čudotvorne Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice je u manastiru Hilandaru na Svetoj Gori.

Autor Ljiljana Sinđelić Nikolić

Kategorija: