U fokusu

Četvrtаk, 26 Mart, 2015 - 14:34

Iako se dosadašnji tok i rezultat dijaloga između Beograda i Prištine može oceniti kao relativno uspešan, otpori unutar Kosova i Srbije su sve veći, tako da je krajnji ishod neizvestan, pa i formiranje Zajednice srpskih opština, kaže u razgovoru...

Lepa Srbija

Destinacije

Na Rtanj dolazi sve više turista, posebno od kada postoji Etno centar Rtanj - Balašević...

Spomenici kulture i istorije

Manastir Sopoćani je osnovao kralj Uroš I oko 1260. godine...

Priroda

Carska bara je jedno od najbogatijih evropskih staništa barskih ptica i retkih biljnih vrsta...

Preporučujemo emisije

Evropa i mi

e                       

petkom od 13:00-13:30

Otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom zavisi od napretka u implementaciji Briselskog sporazuma, a Evropska komisija je preporučila da se među prvima, pored poglavlja 23 i 24, otvori i 32 koje se tiče javnih finansija.

Na tapetu

n              

ponedeljkom od 13.30 do 14.00

Da li je napredak Srbije u saradnji sa NATO alijansom, usvajanjem Individualnog partnerskog akcionog plana, u suprotnosti sa opredeljenjem naše zemlje da bude vojno neutralna? Kako naša dijaspora pomaže delovima Srbije pogođenim prošlogodišnjim poplavama?

Korak bliže biznisu

k                                 

utorkom od 12.00 do 12.30

Izdvajamo iz ovonedeljne emisije: Vlada Srbije je upravljanje „Železarom Smederevo“ poverila holandskoj kompaniji „HPK Inženjering“, koja ima obavezu da u narednih šest meseci obezbedi povećanje proizvodnje, izvoza i zarada zaposlenih. Radnici „Železare“ očekuju da sve što je planirano bude ostvareno i veruju da dolaze bolji dani za srpsku čeličanu.

Kulturno nasleđe

e                           

sredom od 13:00-13:30

U Muzeju Dositeja i Vuka u Beogradu nedavno je otvorena izložba na kojoj je prestavljen originalni list 166. iz Miroslavljevog jevanđelja, istrgnut iz tog rukopisa 1845. godine i poklonjen ruskom arhiepiskopu Porfiriju Uspenskom. Ta 166 stranica iz srpskog rukopisa najpre je odneta u Kijev, a potom je preneta u Imperatorsku javnu biblioteku, danas Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu. Preostali deo tog dragocenog spomenika srpske pismenosti, s kraja 12. veka, čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu. O njegovoj vrednosti i karakteristikama govori istoričar umetnosti Branka Ivanić.

S kolena na koleno

s                    

utorkom od 13.oo do 14.00

Zlatovez je jedna od veoma starih i bogatih tehnika veza na tkanini, koja je u narodnoj umetnosti Srba zauzimala značajno mesto. Zlatovezom su ukrašavani odevni predmeti pripadnika viših društvenih slojeva, koji su nošeni u specijalnim, svečanim prilikama. O zlatovezu smo razgovarali sa  istoričarkom umetnosti i umetničkim dizajnerom Milicom Jovanović Marković.

Turizam

n                     

četvrtkom od 13.00 do 13.30

Nautički turisti su sve češći gosti Beograda, a prošle godine prestonicu je posetilo oko 70 hiljada turista koji dolaze brodovima. Strane turiste privlače i srpske banje, ali samo devet banjskih centara, od 40, može da se pohvali evropskim kvalitetom usluge. Ove godine sezona na Paliću, biće u znaku jubileja - obeležavanja 170 godina organizovanog turizma, kaže za MRS Sanja Prijić iz preduzeća „Park Palić“.

Ekologija

e                       

četvrtkom od 13.30 do 14.00

Tema ovonedeljne emisije je akcija „Sat za našu planetu“, o kojoj smo razgovarali sa Aleksandrom Stamenković iz srpskog ogranka Svetskog fonda za prirodu (WWF). Pored toga, govorimo i o upravljanju otpadom.

Pošta slušalаca


Pratite nas

tfyt