Angažmanom u mirovnim misijama UN Srbija je opredeljena da, sa zemljama regiona, doprinese...

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s papskim nuncijem Orlandom Antoninijem, koji mu...

d

Srbija želi da na svojim granicama ima prijatelje i zato nam je u interesu da razgovaramo s...

s

Policija je rešila gotovo sva krivična dela napada na pekare koja su se prethodnih dana dešavala...

U fokusu

Ponedeljаk, 20 Oktobar, 2014 - 15:32

Odlaganje posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu jeste relativno dobro rešenje, s obzirom na to da klima koja je bila stvorena u javnosti Srbije i Albanije, posebno u Srbiji, nakon incidenta na stadionu tokom utakmice dve reprezentacije...

Lepa Srbija

Destinacije

U Srbiji ima vinarija, ima salaša, a samo je jedan Vinski salaš, vlasništvo porodice Čuvardić...

Spomenici kulture i istorije

Lep primer narodnog graditeljstva u Srbiji predstavljaju male drvene kućice, sobrašice...

Priroda

U severoistočnom delu Srbije, na ulazu Dunava u Đerdapsku klisuru, smešten je grad Golubac...

Preporučujemo emisije

Evropa i mi

e                       

petkom od 13:00-13:30

Evropska unija je i dalje posvećena politici proširenja, a nivo angažovanja između Srbije i EU je podignut, ocenio je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport povodom Izveštaja o napretku za 2014. godinu. Ministarka Jadranka Joksimović je u Berlinu razgovarala sa novim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom…

Na tapetu

n              

ponedeljkom od 13.30 do 14.00

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu privukla je veliku pažnju kako domaće javnosti, tako i zapadnih medija. Srbiji ne preti direktna opasnost od Islamske države jer nije među njenim prioritetima, ali je ugrožena zbog činjenice da se njeni državljani bore na ratištima u Siriji u Iraku...

Korak bliže biznisu

k                                 

utorkom od 12.00 do 12.30

Izdvajamo iz ovonedeljne emisije: Obećanje da će ruska strana učiniti sve za sigurno snabdevanje Srbije gasom tokom zime, deo je zvaničnog dokumenta u okviru Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, nedavno održanog u Moskvi. Ovo je dobra vest za građane i Vladu Srbije, koja ulaže napore da se energetska postrojenja što pre osposobe za zimu, i saniraju posledice poplava, rekao je, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kulturno nasleđe

e                           

sredom od 13:00-13:30

Izdvajamo iz ovonedeljne emisije: Čuveni šabački fotograf Rista Marjanović jedan je od onih Srba rodoljuba, koji se nisu zatekli u domovini kada je počeo Prvi svetski rat, ali ga želja da pomogne svom narodu podstakla da na samom početku rata iz Pariza dođe u Srbiju. On je snimio mnoštvo fotografija u o prvim ratnim godinama koje su predstavljene na izložbi u SANU. Razgovaramo sa kustosom Narodnog muzeja Šabac, Branislavom Stankovićem, koji je za tu izložbu napravio izbor fotografija iz bogatog albuma Riste Marjanovića.

 

S kolena na koleno

s                    

utorkom od 13.oo do 14.00

Duhovna veza sa prirodom kod Srba ovaplotila se u različitim verovanjima u magične i božanske moći biljnog sveta. Iz te religijske i duhovne veze nastao je jedan od najzaniljivijih kultova kod Srba, poštovanje drveta zapisa. Gost: etnolog Marija Dragišić.

Turizam

n                     

četvrtkom od 13.00 do 13.30

Baš kao u narodnoj pesmi u kojoj jedan stih glasi „Obraše se vinogradi“, berba grožđa je u samoj završnici. Negde bolja, negde lošija, vina će biti, a o kvalitetu će se tek pričati. Mi vas, poštovani slušaoci, danas vodimo u dve vinarije: na Vinski salaš Petra Čuvardića koji je na izlasku iz Subotice, u pravcu graničnog prelaza Kelebija. Proizvodnjom vina ova porodica se bavi od 1928. godine, a čuveni su po vinu kevedinka. Druga je Vinarija Vukoje u Trebinju, jedna od najmodernijih u Hercegovini, gde smo razgovarali o saradnji proizvođača vina u Srbiji i Hercegovini, o mogućnostima da turisti na Putevima vina obilaze vinske regije u obe zemlje.

Ekologija

e                       

četvrtkom od 13.30 do 14.00

Izdvajamo iz ovonedeljne emisije: Zaštita životne sredine je najbitnije pitanje u Srbiji, a cilj manifestacija na Sajmu ekologije i energetike je bio da se ljudi, civilni sektor, nevladine organizacije i naučnici upoznaju sa inovacijama i standardima u ovoj oblasti, kako bi se ispunile obaveze EU u ovom segmentu. Sajam energije koncepcijski je obuhvato obnovljive i neobnovljive izvore, kao i energetsku efikasnost, gde je u centru pažnje bio energetski potencijal Srbije, kao i planovi za ulaganje stranih investitora  u ova dva sektora.

Pošta slušalаca

Pratite nas

tfyt