Angažmanom u mirovnim misijama UN Srbija je opredeljena da, sa zemljama regiona, doprinese...

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je, tokom susreta sa papskim nuncijem...

Gradonačlenik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da kosovski Albanci u tom gradu otvoreno...

Posle višednevnih krvavih i teških borbi, pripadnici Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije,...

U fokusu

Ponedeljаk, 20 Oktobar, 2014 - 14:00

Proizvodnja i prerada hrane je u poslednjih 20 godina dostigla svoj vrhunac, a hrana u Srbiji, zahvaljujući primeni novih tehnologija i podizanju standarda, sada je bezbednija nego prethodnih godina, izjavio je za MRS sekretar Udruženja za...

Lepa Srbija

Destinacije

U Srbiji ima vinarija, ima salaša, a samo je jedan Vinski salaš, vlasništvo porodice Čuvardić...

Spomenici kulture i istorije

Lep primer narodnog graditeljstva u Srbiji predstavljaju male drvene kućice, sobrašice...

Priroda

U severoistočnom delu Srbije, na ulazu Dunava u Đerdapsku klisuru, smešten je grad Golubac...

Preporučujemo emisije

Evropa i mi

e                       

petkom od 13:00-13:30

Evropska unija je i dalje posvećena politici proširenja, a nivo angažovanja između Srbije i EU je podignut, ocenio je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport povodom Izveštaja o napretku za 2014. godinu. Ministarka Jadranka Joksimović je u Berlinu razgovarala sa novim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom…

Na tapetu

n              

ponedeljkom od 13.30 do 14.00

Najavljeno prisustvo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina vojnoj paradi povodom Dana oslobođenja Beograda ne znači da se Srbija okreće od ključnog spoljnopolitičkog cilja, a to je članstvo u EU…

Korak bliže biznisu

k                                 

utorkom od 12.00 do 12.30

Izdvajamo iz ovonedeljne emisije: Obećanje da će ruska strana učiniti sve za sigurno snabdevanje Srbije gasom tokom zime, deo je zvaničnog dokumenta u okviru Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, nedavno održanog u Moskvi. Ovo je dobra vest za građane i Vladu Srbije, koja ulaže napore da se energetska postrojenja što pre osposobe za zimu, i saniraju posledice poplava, rekao je, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kulturno nasleđe

e                           

sredom od 13:00-13:30

Izdvajamo iz ovonedeljne emisije: Čuveni šabački fotograf Rista Marjanović jedan je od onih Srba rodoljuba, koji se nisu zatekli u domovini kada je počeo Prvi svetski rat, ali ga želja da pomogne svom narodu podstakla da na samom početku rata iz Pariza dođe u Srbiju. On je snimio mnoštvo fotografija u o prvim ratnim godinama koje su predstavljene na izložbi u SANU. Razgovaramo sa kustosom Narodnog muzeja Šabac, Branislavom Stankovićem, koji je za tu izložbu napravio izbor fotografija iz bogatog albuma Riste Marjanovića.

 

S kolena na koleno

s                    

utorkom od 13.oo do 14.00

Duhovna veza sa prirodom kod Srba ovaplotila se u različitim verovanjima u magične i božanske moći biljnog sveta. Iz te religijske i duhovne veze nastao je jedan od najzaniljivijih kultova kod Srba, poštovanje drveta zapisa. Gost: etnolog Marija Dragišić.

Turizam

n                     

četvrtkom od 13.00 do 13.30

Baš kao u narodnoj pesmi u kojoj jedan stih glasi „Obraše se vinogradi“, berba grožđa je u samoj završnici. Negde bolja, negde lošija, vina će biti, a o kvalitetu će se tek pričati. Mi vas, poštovani slušaoci, danas vodimo u dve vinarije: na Vinski salaš Petra Čuvardića koji je na izlasku iz Subotice, u pravcu graničnog prelaza Kelebija. Proizvodnjom vina ova porodica se bavi od 1928. godine, a čuveni su po vinu kevedinka. Druga je Vinarija Vukoje u Trebinju, jedna od najmodernijih u Hercegovini, gde smo razgovarali o saradnji proizvođača vina u Srbiji i Hercegovini, o mogućnostima da turisti na Putevima vina obilaze vinske regije u obe zemlje.

Ekologija

e                       

četvrtkom od 13.30 do 14.00

Izdvajamo iz ovonedeljne emisije: Zaštita životne sredine je najbitnije pitanje u Srbiji, a cilj manifestacija na Sajmu ekologije i energetike je bio da se ljudi, civilni sektor, nevladine organizacije i naučnici upoznaju sa inovacijama i standardima u ovoj oblasti, kako bi se ispunile obaveze EU u ovom segmentu. Sajam energije koncepcijski je obuhvato obnovljive i neobnovljive izvore, kao i energetsku efikasnost, gde je u centru pažnje bio energetski potencijal Srbije, kao i planovi za ulaganje stranih investitora  u ova dva sektora.

Pošta slušalаca

Pratite nas

tfyt