Beograd nije na periferiji Evropske unije već u samom njenom centru, a za Brisel su sve zemlje...

Ministarka Srbije bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović predstavila...

dj

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da Vlada Srbije izuzetno ceni doprinos misije...

s

Pet pripadnika Žandarmerije suspendovano je zbog prebijanja brata Aleksandra Vučića, a istraga o...

U fokusu

e
Sredа, 1 Oktobar, 2014 - 16:00

Bivši premijer Norveške Jens Stoltenberg od danas je novi generalni sekretar NATO, a za Srbiju ga veže odrastanje u Beogradu, jela sa ovog podneblja i dadilja iz Subotice koja je čitavu deceniju brinula o njegovom vaspitanju dok je porodica...

Lepa Srbija

Destinacije

U Novom Sadu su institucije koje predstavljaju temelj srpske kulture: Matica srpska, Srpsko narodno pozorište, Sterijino pozorje...

Spomenici kulture i istorije

Porodica Stevana Stojanovića nadimak Mokranjac dobila je po selu Mokranj, u blizini Negotina, odakle je kompozitorov otac...

Priroda

U severoistočnom delu Srbije, na ulazu Dunava u Đerdapsku klisuru, smešten je grad Golubac...

Preporučujemo emisije

Evropa i mi

e                       

petkom od 13:00-13:30

Zaštita životne sredine biće naveći problem prilikom ulaska Srbije u EU, jer je to poglavlje najzahtevnije od svih, u pregovorima sa EU. Prema mišljenju predsednika Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije Branislava Blažića, ta oblast će biti veći kamen spoticanje u pregovorima sa EU od pitanja Kosova...

Na tapetu

n              

U emisiji podsećamo na brojna dešavanjima pre i posle referenduma u Škotskoj, govorimo i o implikacijama koje je ovaj događaj ima ili je mogao imati na događaje u nekim drugim državama, kao i raznim aspektima krize u Ukrajini.

Korak bliže biznisu

k                                 

utorkom od 12.00 do 12.30

Izdvajamo iz ovonedeljne emisije: U okviru Programa za fiskalnu konsolidaciju, koji je pripremila Vlada Srbije, među najznačajnijim merama su efikasnija naplata poreza i reforma javnih preduzeća. Kad je reč o javnim preduzećima, pored toga što će im biti smanjene subvencije, od njih se očekuje da naredne godine u državnu kasu uplate oko 150 miliona evra.

Kulturno nasleđe

e                           

sredom od 13:00-13:30

Izdvajamo iz ovonedeljne emisijePovodom 200 godina od rođenja Josifa Pančića, u Galeriji nauke i tehnike SANU,  otvorena je izložba posvećena radu tog velikog naučnika i prirodnjaka i prvog predsednika SANU. Reč je o naučniku, koji je vremenski daleko od savremenih generacija, ali je njegov opus toliko veliki da ga i danas baštinimo, posebno u naukama koje su bave biljnim  i životnjskim vrstama, rekao je, u emisiji “ Kulturno nasleđe” autor  izložbe „ Josif Pančić -nasleđe koje ne zastareva“,  akademik  Vladimir  Stevanović.  

 

 

 

 

 

S kolena na koleno

s                    

utorkom od 13.oo do 14.00

Narodne ige u srpskoj tradiciji predstavljaju jedan od najlepših vidova izražavanja duha naroda i njegovog shvatanja života. Raznovrsnost osnovnih elemanata i stilova igre svedoči o neiscrpnoj i bujnoj mašti, koja je u ovoj oblasti narodnog stvaralaštva našla svoj snažni izraz. Narodne igre zauzinaju i danas važno mesto u životu srpskog naroda, ali je uloga igre u prošlosti bila mnogo veća. Šta je narodna igra značila našim precima i na koji način se danas tumače te poruke, saznaje se u Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi, gde se pored ostalih stručnih predmeta izučava i srpska tradiconalna igra.

 

 

 

Turizam

n                     

četvrtkom od 13.00 do 13.30

Pričamo o manifestacijama koje se ovog meseca organizuju u Kovačici i Idvoru, selima opštine Kovačica, nadomak Beograda, u kojoj su Slovaci većinsko stanovništvo. Reč je o Festivalu slovačke tradicionalne kuhinje, starih zanata i folklore, koji se već drugi put organizuje u Srbiji, a učestvuju Slovaci koji žive u zemljama u okruženju. Ove godine domaćin je Kovačica. Biće reči i o Idvoru, selu u kome je rođen slavni naučnik Mihajlo Pupin, gde se već nekoliko godina organizuje Kamp za talente, najbolje učenike iz fizike u Srbiji.

Ekologija

e                       

četvrtkom od 13.30 do 14.00

Izdvajamo iz ovonedeljne emisije: Srbija može doprineti rešenju problema globalnog zagrevanja, rekao Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Njujorku.. Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković - nimalo lak posao čeka Srbiju u pogledu zaštite životne sredine i cene usklađivanju sa EU standardima. Potrebna saradnja i partnerstvo između države i zainteresovanih proizvođača , koje bi omogućilo unapređenje uspostavljenog nacionalnog sistema za primarnu selekciju svih vrsta ambalažnog otpada,.

Pošta slušalаca

Pratite nas

tfyt