Svetski dan poezije

Čet, 21/03/2013 - 13:28 -- MRS

BEOGRAD - Svetski dan poezije, ustanovljen od strane UNESCO-a 1999. godine, obeležava se danas širom sveta, a u Beogradu i Novom Sadu će tim povodom biti realizovan raznovrstan program.

Kulturni centar Beograda je pripremio trodnevni program "(Kako da) Čovek peva posle rata" u kome učestvuje tridesetak domaćih i inostranih pesnika, posvećenih pre svega angažovanoj i izvođačkoj poeziji.

Na sam Svetski dan poezije, u galeriji "Artget", biće organizovana diskusija "Prostor pesme" (21. mart) o "jazu između akademske i izvođačke poezije" u kojoj će učestvovati predstavnici pesničkih grupa "Orbita" (Rusija/Letonija), "Pesničenje", "Poezin", "Treći trg", "Argh", "Alice in Wonderband".

Članovi rusko-letonske grupe "Orbita", koja kombinuje književnost, muziku, video instalacije, fotografiju, izvešće performans "Slow Show FM" u "Pop-up" knjižari, dok će program "Deset minuta oči u oči" u klubu "Ventil" omogućiti čitaocima da razgovaraju sa pesnicima.

U Tržnom centru "Merkur" na Karaburmi biće otvorena nova knjižara "Serendipiti" novosadske "Vega medie" u kojoj će moći da se kupe knjige svih domaćih izdavača, dok će se u "Pop-up" knjižari do 31. marta sva izdanja poezije prodavati sa popustom.

Društvo književnika Vojvodine (DKV) će šesti put obeležiti Svetski dan poezije organizovanjem četiri manifestacije u Novom Sadu na kojima će biti čitani stihovi savremenih pesnika i onih koji su u prošlosti stvarali na ovim prostorima. Na platou ispred prostorija DKV 10 pesnika će čitati svoje nove pesme, a u školama "Milan Petrović" i "Kosta Trifković" članovi tog društva će učenicima čitati poeziju na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku.

U Gradskoj biblioteci će biti priređeno poetsko veče posvećeno preminulim pesnicima iz Novog Sada i Vojvodine, koji su svojim delom obeležili drugu polovinu 20. veka. Glumci Emil Kurcinak i Dragan Stojmenović čitaće stihove Vojislava Despotova, Branka Andrića, Miroslava Antića, Karolja Ača, Lasla Gala, Mihalja Babinke, Petru Krdua, Duška Trifunovića, Joana Flore i drugih.

U čast Svetskog dana poezije, Zaužbina "Dositej Obradović" organizuje "Pesničko podne" na sceni " Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, na kome će obležiti jubileje troje velikana srpske lirike: Petra II Petrovića Njegoša, Miloša Crnjanskog i Desanke Maksimović. O pesnicima će besediti prof. dr Radivoje Mikić, dok će dramski umetnici Gojko Šantić, Nebojša Dugalić i Rada Đuričin govoriti njihove stihove.

Izdavačka kuća "Arhipelag" je povodom 21. marta pokrenula specijalnu promotivnu akciju za ljubitelje poezije - "Peti element". Ljubitelji poezije moći će da u Klubu čitalaca Arhipelag, svakog radnog dana od 9 do 17 časova, ili pouzećem bilo gde u Srbiji, pod privilegovanim uslovima kupe pesničke knjige iz "Arhipelagove" edicije "Element". Osim posebnih popusta, "Arhipelag" će kupcima četiri pesničke knjige pokloniti petu knjigu iz iste edicije po izboru samih čitalaca. Akcija će trajati do 25. marta. U ediciji "Element" objavljene su knjige pesama Novice Tadića, Čarlsa Simića, Jelene Lengold, Adama Zagajevskog, Živorada Nedeljkovića, Amira Ora, Goldsvorti, Dragana Jovanovića Danilova, Rista Lazarova, Normana Makejga, Fridriha Caunera, Ota Fenjvešija i Zbignjeva Herberta.

UNESCO je 1999. godine proglasio 21. mart za Svetski dan poezije, kako bi se javnost podsetila na snagu i važnost pesničke reči, koja je na margini društvenog interesovanja, kao i da se podrži jezička raznolikost. (Tanjug)